Dział Produkcji
Chemicznej >>
Dział Produkcji Agro >>


Tłocznia rzepaku

 

W Polsce produkcja oleju rzepakowego sięga XVI w. Wtedy w  kraju zaczęły powstawać pierwsze uprawy rzepaku.

Od 1990r. plantatorzy uprawiają wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszonego. Dzięki temu uzyskiwany z nich olej i śruta rzepakowa są pełnowartościowymi produktami spożywczymi i paszowymi.

Olej rzepakowy stosowany jest, poza swoimi niewątpliwymi wartościami dla przemysłu spożywczego, również jako surowiec do produkcji biokomponentu do oleju napędowego albo wręcz jako samodzielne paliwo. Służy jako surowiec do produkcji estrów metylowych oleju rzepakowego czyli potocznie mówiąc biodiesla. Jest to ekologiczne, nietoksyczne i odnawialne paliwo ulegające rozkładowi biologicznemu. Posiada naturalne właściwości porównywalne z olejem napędowym.

W 2009 r. „Organika-Azot” wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku krajowego oraz polityce Unii Europejskiej uruchomiła w Jaworznie tłocznię oleju rzepakowego z ekstrakcją. Zakład Przerobu Nasion Oleistych wybudowany został w oparciu o technologię indyjskiej firmy Kumar Metal Ind., a w jego skład wchodzą:

- 4-prasowa tłocznia z filtracją

- ekstrakcja rozpuszczalnikowa

- 2-wirówkowa sekcja odśluzowania

Dysponujemy roczną wydajnością ok.50 tys. ton przerobu ziarna.